عدالت adalet

عدالت adalet

فاینانس چیست؟

 فاینانس چیست؟

حتماً در اخبار وقتی حرف از پروژ‌ه‌های بزرگ عمرانی به میان می‌آید، نامش را شنیده‌اید. یکی از اصلی‌ترین تسهیلات برای اجرای طرح‌های کلان یک کشور که در ادامه بیشتر با آن آشنا می‌شوید.

آن‌گونه که متداول شده، فاینانس به تأمین منابع مالی مورد نیاز اجرای پروژه ‌ها و خرید تجهیزات طرح‌ های تولیدی (سرمایه‌ای) و هم ‌چنین خدمات فنی و مهندسی پروژه ‌ها با استفاده از تسهیلات اعتباری خارجی میان ‌مدت و وفق قراردادهای مالی منعقده با اعتباردهندگان خارجی اطلاق می‌شود.

در حقیقت فاینانس به معنی تأمین منابع مالی طرح‌ های تولیدی توسط مؤسسات مالی نظیر بانک‌ هاست که علی‌الاصول بازپرداخت آن‌ها به اعتباردهنده توسط شرکت‌های بیمه اعتبار صادرات تضمین و تأمین ‌شده است. این روش که نوعی اعتبار خرید محسوب می‌شود، در قالب اعتبارات میان ‌مدت است که بانک ‌های اعتباردهنده به خریداران اعتبار اعطاء می‌کند.

به عبارتی دیگر، در مواقعی که فروشنده کالا حاضر به قبول اعتبار اسنادی مدت‌ دار نمی‌ شو‌د و خریدار به خاطر فقدان نقدینگی قادر به افتتاح اعتبار اسنادی نیست معمولاً خریدار از یک موسسه مالی درخواست می‌کند که وارد معامله شود و وجه معامله را به فروشنده نقداً پرداخت کند. معمولاً این تسهیلات بلندمدت است.

قرارداد این نوع اعتبارات در صورت وجود خط اعتباری فعال، بین بانک ایرانی و خارجی (اعتباردهنده) و تحت نظارت بانک مرکزی منعقد می ‌شود. بانک خارجی تا ۸۵ درصد مبلغ پروفرما را به متقاضی برای پرداخت وجه اسناد گشایش ‌یافته تخصیص می‌ دهد. از نظر فروشنده/ذینفع، این نوع اعتبار دیداری (نقدی) است.

خلاصه آنکه قراردادهای فاینانس بدین مفهوم هستند که یک بانک یا موسسه تجاری خارجی وامی را به ‌منظور عملیات معینی به کشور و یا شرکت مشخصی پرداخت کرده و در واقع کنترلی روی هزینه کردن آن ندارد و لذا تعهدی نیز برای به ثمر نشستن طرح نداشته و در سررسیدهای تعیین ‌شده ‌ای اصل ‌و فرع آن را از طرف قرارداد و یا بانک تضمین ‌کننده قرارداد دریافت می ‌کند.

آیین‌نامه اجرایی شامل نکات زیر است

پیش ‌پرداخت: خریدار خارجی باید قبل از حمل کالا نسبت به پرداخت پیش ‌پرداخت و میان پرداخت معادل 15 درصد ارزش قرارداد اقدام کند. بقیه یعنی 85 درصد فاینانس شده و باید در قسط‌ های متوالی 6 ماهه بازپرداخت شود. (هر سال 2 قسط)

نرخ بهره: نرخ بهره قابل ‌اعمال برای اعتبارات صادراتی به طبقه ‌بندی کشور خریدار بستگی دارد. کشورهای خریدار یا نسبتاً ثروتمند هستند یا نسبتاً فقیر.

دوره اعتبار: حداکثر دوره اعتبار صادراتی به کشورهای نسبتاً ثروتمند تا 5 سال و نسبتاً فقیر تا 10 سال است.

نکات ضعف:

 اخذ وثایق سنگین توسط بانک ‌ها

گران تمام شدن استفاده از تسهیلات فاینانس

عدم مشارکت بانک‌ ها در تأمین ریال

عدم آگاهی سرمایه‌ گذاران صنعتی از فاینانس

ضعف آموزشی که در ناتوانی کارشناسان متبلور است

عدم هماهنگی بین دستگاه‌ های مختلف دولتی متصدی فاینانس

فقدان کتب، نشریات، فیلم و نوار در خصوص فاینانس

فقدان بازار سلف ارز

نکات قوت

استفاده از تسهیلات فاینانس به ‌مثابه وام‌های نظارت ‌شده

حق انتخاب فنّاوری روز و مناسب توسط مجریان طرح‌ های صنعتی

امکان استفاده از منابع مالی بین‌المللی

ریفاینانس چیست؟

به صورت خلاصه، استفاده از تسهیلات کوتاه ‌مدت بین ‌بانکی (معمولاً یک‌ساله) را ریفاینانس می‌گویند. نوعی گشایش اعتبار اسنادی است که فروشنده/ذینفع در زمان معامله اسناد طبق شرایط اعتبار وجه اسناد را به‌ صورت نقد از بانک کارگزار دریافت می‌کند و خریدار با توجه به قرارداد منعقده با بانک در زمان تعیین ‌شده در قرارداد اقدام به پرداخت وجه اسناد می‌کند.

حداکثر مهلت خریدار برای پرداخت وجه اسناد یک سال است. کلیه واردکنندگان کالا و خدمات می‌ توانند اقدام به گشایش اعتبارات اسنادی با استفاده از خطوط اعتباری بین ‌بانکی کنند. وارد کننده ایرانی می‌تواند نسبت به خرید کالا به ‌صورت مدت‌ دار اقدام کند و وجه کالای وارداتی را به‌ صورت اقساطی پرداخت کند. در حالی‌که فروشنده، وجه کالای خود را به ‌صورت نقدی در زمان ارائه اسناد حمل دریافت می‌کند.

تفاوت بین تسهیلات فاینانس و ریفاینانس

1- حداکثر مدت جهت اعطای تسهیلات ریفاینانس تا یک سال و برای فاینانس بیش از یک سال است.

2- بازپرداخت تسهیلات به بانک ‌های خارجی در ریفاینانس توسط بانک‌های تجاری و در فاینانس توسط بانک مرکزی تضمین ‌شده است.

3- از تسهیلات فاینانس برای خرید و احداث پروژه‌ های سرمایه‌ای و تجهیزات، ماشین‌آلات خطوط تولیدی و خدمات اعم از نصب و راه‌ اندازی، آموزش و دانش فنی استفاده می‌ شود در حالی‌که از تسهیلات ریفاینانس برای ورود کالاهای خاصی است که بانک تعیین می‌کند، استفاده می‌ شود.

4- استفاده‌ کنندگان از تسهیلات فاینانس شامل اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی، وزارتخانه‌ها، سازمان‌ها و شرکت‌های دولتی هستند اما در تسهیلات ریفاینانس علاوه بر اشخاص حقیقی و حقوقی، شرکت‌ها و سازمان‌های وابسته به دولت، چنانچه از منابع بودجه عمومی کشور به ‌طور کلی و یا برای ثبت سفارش خاصی استفاده نمی‌کنند مشمول استفاده از این تسهیلات خواهند بود.

سعیدی


https://get.cryptobrowser.site/2738817
نویسنده: atila ׀ تاریخ: چهار شنبه 26 آذر 1393برچسب:فاینانس چیست؟, ׀ موضوع: <-CategoryName-> ׀

درباره وبلاگ

Welcome to the blog of justice


لینک دوستان

لینکهای روزانه

جستجوی مطالب

طراح قالب

CopyRight| 2009 , adalet.LoxBlog.Com , All Rights Reserved
Powered By LoxBlog.Com | Template By: NazTarin.COM